Onder het motto “De zichtbaarheid van coöperaties in onze samenleving” opende de Nationale Raad voor de Coöperatie plechtig het Internationale Jaar van de Coöperatie tijdens een mini-seminarie bij BelOrta op 30 januari.
Wat heeft “het nektapijt”, de omstreden haarstijl uit de jaren tachtig, te maken met een succesvol bier, gebrouwen door een coöperatie? Heel veel, zo ontdekten we op het druk bijgewoonde event van de Nationale Raad voor de Coöperatie.
Wat heeft “het nektapijt”, de omstreden haarstijl uit de jaren tachtig, te maken met een succesvol bier, gebrouwen door een coöperatie? Heel veel, zo ontdekten we op het druk bijgewoonde event van de Nationale Raad voor de Coöperatie.
Sommigen zien een opvallende haarstijl als een vorm van verzet tegen uniformiteit. Die gedachte inspireerde coöperatie Brasserie du Borinage om zo waar een Europees kampioenschap “Mooiste nektapijt” te organiseren. Het evenement trok liefst 2.000 deelnemers en werd een van de meest besproken – en zelfs internationaal gecoverde –events van het jaar
Bij BelOrta is coöperatief ondernemen een enorme troef voor hun meer dan 1.000 telers. Net als Brasserie du Borinage promoten ze niet expliciet het coöperatieve model, maar leggen ze de nadruk op de voordelen ervan voor de consument. Hun boodschap is helder: “Wij geloven dat verse groenten en fruit de kwaliteit van het leven verbeteren. Daarom verenigen we telers om de wereld meer groenten en fruit te laten eten. Samen zorgen we ervoor dat er elke dag verse producten op het bord van de consument liggen."
Crelan, de vijfde grootste bank van België, laat coöperatief ondernemen in de praktijk zien. Via coöperatie Crelanco zijn bijna 300.000 klanten mede-eigenaar van de bank. Coöperanten worden actief betrokken via initiatieven zoals een gezamenlijke deelname aan de 20 km door Brussel, familiedagen en fotowedstrijden. Daarnaast heeft Crelan een stichting die lokale projecten ondersteunt, universitaire leerstoelen financiert ter bevordering van duurzame landbouwinnovatie en de grootste landbouwbeurs van België sponsort.
Crédal, een impactfinancier gespecialiseerd in sociale economie en microfinanciering, vierde in 2024 haar 40-jarig bestaan met een spraakmakende campagne in Wallonië en Brussel. Affiches met indringende dierenkoppen lieten niet aan duidelijkheid te wensen over: “Wees geen struisvogel of lam als het op jouw geld aankomt.” Hiermee onderstreepte Crédal hoe de coöperatie in vier decennia bijna 500 miljoen euro van haar vennoten doelgericht heeft ingezet.
Smart is een coöperatie van en voor ondernemers die hen de vrijheid biedt om zelfstandig te werken zonder zich zorgen te maken over hun loon of sociale zekerheid.
Binnen Smart is een vennoot technisch gezien een werknemer, maar met alle voordelen van het zelfstandig ondernemerschap: zij bepalen zelf hun klanten, diensten en tarieven. Hoewel de naam Société Mutuelle pour Artistes doet vermoeden dat Smart enkel voor kunstenaars en artiesten is, staat de coöperatie open voor ondernemers uit alle sectoren. Het team “Coöperatief leven” organiseert het hele jaar door bijeenkomsten en evenementen om de onderlinge dynamiek tussen leden te versterken.
Tot slot is, P&V Groep een coöperatieve verzekeraar waarbij winst geen doel op zich is, maar een middel om bij te dragen aan de samenleving. Hun ambitie: zoveel mogelijk mensen beschermen. Als zesde grootste verzekeraar op de Belgische markt grijpt P&V elke gelegenheid aan om uit te leggen wat een coöperatie onderscheidt van een andere vennootschapsvorm. Want hoewel cijfers tellen, zijn het uiteindelijk mensen die het verschil maken. In dit Internationaal Jaar van de Coöperaties roept P&V alle coöperaties op om groots te denken. Want is dat niet de beste manier om coöperaties zichtbaarder te maken in onze samenleving ?