Vierendertig Belgische energiecoöperaties bundelen hun krachten in SeaCoop om te investeren in windenergie op zee. Door middel van een grootschalige kapitaalronde willen ze niet alleen bestaande coöperanten mobiliseren, maar ook nieuwe burgers overtuigen om mede-eigenaar te worden van duurzame energieproductie.
Om dit te realiseren werd een apart merk gelanceerd met een daaraan gekoppelde website, in de 3 landstalen: Onze Energie - Notre Energie- Unsere Energie. Meteen ook de start van een nationale 8-wekencampagne waarbij zij het grote publiek willen sensibiliseren, inspireren en tot actie aanzetten om mee de schouders onder de energietransitie te zetten:
- door concreet te investeren en coöperant te worden bij een lokale energiecoöperatie,
- én in een tweede beweging energieklant te worden bij Ecopower (Vlaanderen) of COCITER (Wallonië).
Participatie in offshore windenergie
SeaCoop heeft een overeenkomst gesloten om 10 procent van Aspiravi Offshore aan te kopen, de meerderheidsaandeelhouder van het offshore windpark Northwind. Dit geeft de energiecoöperaties een productiecapaciteit van 15 megawatt, goed voor de elektriciteitsvoorziening van 15.000 gezinnen.
Om de investering van 20 miljoen euro te financieren, heeft SeaCoop een overbruggingskrediet afgesloten bij de banken. In de komende acht weken willen de coöperaties minstens de helft van dit bedrag ophalen bij hun leden, met de hoop dat ook nieuwe coöperanten instappen.
Nieuwe windparken in de Prinses Elisabethzone
SeaCoop ziet deze participatie als een eerste stap. Via het samenwerkingsverband Haddock Wind wil de organisatie ook deelnemen aan de bouw van nieuwe windparken in de Prinses Elisabethzone. Dit consortium, waarin onder andere Eneco, Otary en Ocean Winds deelnemen, zal in 2025 bieden op een concessie in deze zone.
Volgens SeaCoop-directeur Philippe Awouters is dit slechts het begin:
“Op lange termijn mikt de organisatie op 250 miljoen euro vers kapitaal, waarmee de coöperaties een belangrijke rol willen spelen in de verdere ontwikkeling van windenergie op zee. Ter vergelijking: tot nu toe hebben de 34 energiecoöperaties in België samen 150 miljoen euro opgehaald voor hun investeringen in hernieuwbare energie.”
Burgers krijgen inspraak en eerlijke energieprijzen
Een belangrijk doel van SeaCoop is om tegen 2030 een half miljoen Belgen te betrekken bij windenergie op zee, een verviervoudiging van het huidige aantal coöperanten. Via het platform Onze Energie worden burgers geïnformeerd over hoe ze kunnen deelnemen.
Daarnaast kunnen coöperanten energie afnemen bij Ecopower of Cociter tegen een stabiele en eerlijke prijs, zonder winstmaximalisatie of buitenlandse belangen.
"De hoge energieprijzen na de oorlog in Oekraïne hebben veel burgers wakker geschud," zegt SeaCoop-voorzitter Tom Willems.
"Door coöperatieve windenergie krijgen burgers niet alleen een stem in het energiebeleid, maar ook toegang tot duurzame stroom aan een faire prijs.”