Nieuws

Verslag seminarie ‘Actieplan voor een coöperatief decennium’ – 22.02.2017

Participatie: ook binnen P&V Verzekeringen een troef en een uitdaging.

Hilde vernaillen 150x150Op 22 februari sloot Hilde Vernaillen, voorzitter van het directiecomité van P&V Verzekeringen, de reeks seminaries rond ’Het Actieplan voor een coöperatief decennium‘ af. Zij kaartte het thema aan dat de Internationale Coöperatieve Alliantie zelf als  hoogste op de  rangorde van de coöperatieve prioriteiten plaatst: participatie van de leden. Participatie is wat de coöperatie inderdaad wezenlijk onderscheidt  van de andere vennootschapsvormen. Of hij nu werknemer, producent of consument is, altijd neemt de vennoot binnen de coöperatie een rol op die de klassieke economische relatie als aandeelhouder ver overstijgt,” aldus Hilde Vernaillen, die benadrukte dat coöperaties gerust  de uitvinders van de economische democratie mogen genoemd worden.

Tegelijk wees ze erop dat participatie van de leden een oefening in lenigheid en in creativiteit is. “Een oefening in lenigheid om te balanceren tussen enerzijds betrokkenheid die leidt tot gedragen beslissingen en anderzijds de nodige snelheid die soms nodig is om in te spelen in snel veranderende marktomstandigheden. Een oefening in creativiteit om de vennoten met de juiste methoden, op het juiste moment over de juiste zaken te laten beslissen”, aldus Hilde Vernaillen.

P&V is een coöperatie van de tweede graad. Dat betekent dat haar vennoten zelf coöperatieve vennootschappen of feitelijke verenigingen zijn of een mutualistische structuur hebben. Het zijn alle instanties die deel uitmaken van het maatschappelijke middenveld in België die zelf een structuur hebben waarin het coöperatieve principe van de vrijwillige toetreding geldt.

De referentieaandeelhouders van P&V zijn vertegenwoordigd in de coöperatieve verzekeringsholding PSH cvba. Deze verankert de ethiek en de waarden van de P&V Groep. Het is PSH cvba die een erkenning geniet door de Nationale Raad voor de Coöperatie. Op het hoogste niveau van de coöperatieve holdingstructuur is het aantal stemmen per vennoot statutair beperkt. “Bij ons kan een vennoot dus geen macht uitoefenen met het gewicht van zijn aandelenpakket maar wel gezag ontlenen op basis van onderbouwde argumenten bij het nemen van strategische beslissingen”, aldus Hilde Vernaillen.

Als uitsmijter kregen de deelnemers van dit mini-seminarie een primeur: P&V Verzekeringen heeft plannen om de coöperatie open te stellen voor haar klanten.

Niet om grote geldsommen op te halen, wel om grote betrokkenheid te creëren”, zo besloot Hilde Vernaillen.

 

Zoeken

Newsletter