Het brood dat wij eten bevat gemiddeld minder dan 8% Waalse granen. Het is duidelijk dat we beter kunnen! Vastbesloten om beter te doen werd de erkende coöperatie Histoire d'un grain opgericht om de sector "graan tot brood" naar het plateau van Herve te brengen.
Om haar project van productie en verwerking van biologische broodgranen te realiseren, verenigt de coöperatie meer dan 300 coöperanten: onder hen zijn landbouwers, ambachtelijke bakkers en burger-consumenten. Samen streven zij naar een langetermijnaanpak, naar een eerlijke prijs voor alle spelers in de sector en naar de productie van hoogwaardige grondstoffen voor de broodbereiding. Proeven met oude rassen worden zelfs in nauwe samenwerking met de ULB uitgevoerd. Een geest van permanent onderzoek waarmee de coöperatie in 201 de Agri-innovatiewedstrijd won. Renaud Keutgen, projectleider, kijkt terug op deze overwinning: "Het is een vorm van erkenning, die helpt om het vertrouwen te behouden. Het is essentieel om te zien dat wij niet de enigen zijn die erin geloven. Door middel van een basisvoedsel, proberen we dingen in de diepte te veranderen".
De huidige installaties kunnen tot 100 ton meel produceren. Dit is een drempel die de coöperatie niet wil overschrijden. Wij geloven niet in groei ten koste van alles", zegt Renaud Keutgen. Ons doel is om de mijlpalen te bereiken die we onszelf hebben gesteld. Na deze fase willen wij vooral anderen aanmoedigen ons model elders te dupliceren en implementeren. De mensen die op hun beurt het avontuur aangaan, zullen beter dan wie ook in staat zijn het project aan hun regio aan te passen.
De jonge coöperatie is opgericht in 2018 en heeft verschillende beproevingen doorstaan. Een beschadigde eerste oogst en het vertrek van enkele oprichters (voor een ander persoonlijk project) hebben echter geen afbreuk gedaan aan de onwrikbare steun van de gemeenschap, zonder welke dit niet mogelijk zou zijn geweest. De uitdagingen blijven talrijk. Laten we hopen dat de energie en het enthousiasme van deze actoren de coöperatie in staat zullen stellen verder te werken aan een activiteitenvolume dat aangepast is aan de ontwikkeling van een solide en duurzaam maalbedrijf, maar altijd op menselijke schaal.