Home

Woord van de voorzitter

Photo Matthieu VanhoveWEB150x150Het coöperatieve decennium halfweg: 2012 – 2017 – 2022

We schrijven binnenkort 2017. Het coöperatieve decennium, dat van start ging in 2012, is bijna halfweg.

2012 was een scharnierjaar voor de coöperatieve wereld. De Verenigde Naties erkenden het als Internationaal Jaar van de Coöperatie en de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA) lanceerde een ambitieuze blauwdruk voor een coöperatief decennium. Wereldwijd – ook in België – was dit een echte boost voor coöperatief ondernemen.

In 2017 gaan we, samen met jou, na wat er op dat vlak gerealiseerd is in de voorbije vijf jaar. Maar, uiteraard blikken we ook vooruit naar de volgende vijf jaar en zetten we de bakens uit voor deze periode. Begin volgend jaar hoor jehier zeker meer over.

Coöperatieve zuurstof: de NRC aan de slag en de International Summit of Cooperatives

De afgelopen maanden kregen we heel wat coöperatieve zuurstof die we zeker kunnen gebruiken om coöperatief ondernemen verder op de kaart te krijgen en in de praktijk te brengen. De werkgroepen Communicatie en Wetgeving en het Bureau bespraken het Koninklijk Besluit van 4 mei 2016 met de geactualiseerde erkenningsvoorwaarden voor de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC). De NRC neemt zich voor om hierover een advies te formuleren voor de minister en om een informatiebrochure met toelichting en handvaten te maken. Hierbij is het niet de bedoeling dat er een strak keurslijf komt, maar de NRC zal ideeën en suggesties aanreiken voor hoe coöperaties hiermee kunnen omgaan. Een van de topics zal betrekking hebben op het bijzondere verslag dat erkende coöperaties jaarlijks moeten opstellen.

Samen met vertegenwoordigers van andere Belgische coöperatieve actoren, namen we in oktober jl. deel aan de derde editie van de tweejaarlijkse International Summit of Cooperatives in Québec. Zowel qua aantal deelnemers, bijna 3000 uit 115 verschillende landen, als qua inhoud was dit een voltreffer. Het event is een coproductie van de Internationale Coöperatieve Alliantie en de Canadese Desjardins-groep.

Nog even windstil op vlak van de vennootschapswet ...

Op vlak van de vennootschapswet kijken we reikhalzend uit naar de eerste teksten. Zoals bekend stelde de NRC een memorandum op om de coöperatie als een aparte vennootschapsvorm te behouden en om de coöperatieve specificiteit te verankeren in de nieuwe wet. We rekenen erop dat de krachtlijnen van dit memorandum worden opgenomen in de nieuw regelgeving. Maar het is nog even wachten op de bevestiging.

In deze nieuwsbrief berichten we over de recente activiteiten van de NRC en krijg je een coöperatief portret. Ik wens je veel leesgenot.

Coöperatieve groeten,

Matthieu Vanhove

Zoeken

Newsletter