Home

Ondanks een tsunami aan regelgeving aan de coöperatieve weg blijven timmeren

Photo Matthieu VanhoveWEB150x150Krijgt u de laatste dagen ook vragen om uw gegevens in bestanden te actualiseren en (meer) beschikbaar te stellen? Dit is het gevolg van de ‘General Data Protection Regulation’ (GDPR) die einde mei van kracht wordt. Omdat die regelgeving ook erg relevant is voor onze sector, organiseert de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC) op 25 april 2018 een seminarie over dit onderwerp. Het volledige programma hiervan vindt u verder in deze Nieuwsbrief.

Maar dat is niet alles. De hervorming van het Wetboek Vennootschappen, staat nog steeds in de steigers. Het is niet duidelijk wanneer er een nieuwe versie van de teksten zal beschikbaar zijn en hoe de timings er uitzien, maar dat belet de Raad en de Commissie Wetgeving niet om hun werkzaamheden verder te zetten. In de komende weken bestuderen ze verder de opmerkingen die door de sector aangeleverd worden. Nog even in herinnering brengen dat de NRC bijzondere aandacht vroeg en vraagt voor volgende punten:

  • Een expliciete verwijzing naar de 7 coöperatieve principes zoals vastgelegd door de Internationale Coöperatieve Alliantie
  • Een verduidelijking van de coöperatieve rechtsvorm, zodat de definitie van coöperatieve vennootschap de diversiteit van de Belgische coöperaties dekt.

Voor veel coöperaties is er ook de werf van roerende voorheffing op dividenden. De bestaande vrijstelling voor dividenden van erkende coöperatieve vennootschappen (tot een - eerder beperkt - bedrag van 190 euro per belastingplichtige per jaar) verdwijnt, waardoor de coöperatieve sector haar ‘(unique) selling proposition’ verliest, maar de vrijstelling wordt geïntegreerd in een ruimere vrijstelling die geldt voor alle dividenden (tot een bedrag van maximaal 640 euro aan dividenden per belastingplichtige per jaar). Hoe de vennoten – bestaande en potentiële – hierop zullen reageren is moeilijk in te schatten. Wel vraagt deze wijziging nu veel communicatie vanuit de coöperaties en aanpassingen van administratieve processen. Ook hier is er dus nog werk aan de winkel.

Maar dit mag ons niet van onze kernactiviteit afleiden: samen bouwen aan een meer coöperatieve economie en samenleving.

Met coöperatieve groeten,

Matthieu Vanhove

voorzitter

Zoeken

Newsletter