Home

A Cooperative Future for Europe … and for Belgium!

Enkele dagen geleden ontving ik een document van Cooperatives Europe, de Europese koepel van coöperatieve ondernemingen, met een sterk pleidooi voor een ‘Coöperatieve Toekomst’van Europa. In de titel van dit voorwoord heb ik dit aangevuld met ‘ ... en voor België!’. Met een uitroepingsteken, niet met een vraagteken.

In de nota benadrukt Cooperatives Europe onder meer dat coöperaties een Europees succesverhaal zijn op vlak van ondernemen en dat de coöperatieve waarden fundamenten zijn voor economisch succes.

In België is dit niet anders. Coöperaties zijn sinds lang en ook nu nog belangrijke economische actoren. Dit mee door de grote diversiteit van de ondernemingsvormen: meer dan een eeuw oud of recent opgericht, actief in landbouw, handel of diensten, groot of klein, aansluitend bij de beroepsactiviteiten van de vennoten of eerder breed maatschappelijk geïnspireerd en geöriënteerd .... Coöperaties zijn als kameleons: zonder hun eigenheid te verliezen kunnen ze erg verschillende verschijningsvormen aannemen.

Om dit blijvend te kunnen waarmaken is het van essentieel belang dat er een geschikt wetgevend kader is. Medio 2015 formuleerde de NRC het ‘Standpunt van de Nationale Raad voor de Coöperatie inzake de voorgenomen hervorming van het Belgisch Vennootschapsrecht’.

Dit Standpunt geeft niet alleen tekst en uitleg bij het belang van coöperatief ondernemen in België, maar reikt ook een kader aan voor de nieuwe Belgische vennootschapswetgeving. Bij het begin van de voorbije zomer heeft de NRC kennis kunnen nemen van de ontwerpteksten. Na wat zoeken en tasten, is het Bureau van de NRC tot een consensusstandpunt gekomen over deze teksten. U vindt dit standpunt integraal terug in deze Nieuwsbrief.

De sector heeft er alle belang bij om blijvend eensgezind op te treden. Iedereen is gebaat bij een aangepaste regelgeving die rekening houdt met de coöperatieve identiteit en specificiteit, die toekomstgericht ondernemen blijft ondersteunen. Diversiteit in coöperatieve ondernemingsmodellen is essentieel om verder te kunnen bouwen op de verworvenheden van het verleden en om nieuwe initiatieven te zien ontstaan en bloeien.

De aankomende wetgeving is natuurlijk heel belangrijk, maar deze Nieuwsbrief bewijst eens te meer dat er nog veel meer gaande is in de sector. Hij is weer een mooie staalkaart van een bruisende coöperatieve realiteit in ons land. Ik wens u allen veel leesgenot.

Tot slot nog een citaat van Martin Luther King: “We may have all come on different ships, but we're in the same boat now”. Ook hier wil ik nog wat toevoegen: laat ons allen roeien in dezelfde richting.

Coöperatieve groeten,

Matthieu Vanhove

Zoeken

Newsletter