Home

Woord van de voorzitter

VoorzitterDeze Nieuwsbrief is weer goed gevuld met actualiteiten uit de coöperatieve sector. Niet alleen lees je verslagen van recente activiteiten, maar we stellen ook het Jaarverslag van de Nationale Raad voor de Coöperatie (NRC) voor. Belangrijke info in dit verslag is de sterke stijging van het aantal erkende coöperaties, nl. van 37 in 2015 naar 46 einde 2016. Dank aan alle actoren – de coöperaties zelf en hun adviseurs – die hiertoe bijgedragen hebben. Een sterke NRC is essentieel voor een dynamische coöperatieve sector in ons land.

Hervorming van de vennootschapswet

In de komende dagen en weken verwachten we de teksten van het nieuw Wetboek Vennootschappen. Tot op vandaag behoren die waarschijnlijk tot de best bewaarde geheimen van België … We gaan ervan uit dat de experten verder gebouwd hebben op het standpunt van de NRC, dat vorig jaar uitgebracht is. Maar we zien dit graag bevestigd! Van zodra de teksten beschikbaar zijn, lezen we die met de meeste aandacht en roepen we de Werkgroep Vennootschapswetgeving van de NRC samen. Het spreekt voor zich dat we je op de hoogte houden en we onze rol spelen op de fora waar de ontwerpen verder besproken worden. Dit wordt zeker een boeiende periode!

‘Unite, Promote, Develop’

Met deze drie woorden vatte Monique Leroux, voorzitter van de Internationale Coöperatieve Alliantie, recent de kernopdrachten van de ICA samen. Coöperaties en coöperatief ondernemen verenigen, promoten en verder ontwikkelen’ zijn ook belangrijke taken voor de NRC. Daarom doe ik een oproep aan alle leden om actief te participeren aan de werking van de Raad en de werkgroepen. Suggesties voor activiteiten en bijdragen aan deze Nieuwsbrief zijn dan ook meer dan welkom. En uiteraard appreciëren we altijd jouw aanwezigheid op statutaire en andere bijeenkomsten.

Coöperaties en duurzame ontwikkeling

Ik doe ook een warme oproep om deel te nemen aan het World Café op 16 juni 2017. De erkende coöperaties wisselen er van gedachten over hoe coöperaties omgaan met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling die de Verenigde Naties een tweetal jaar geleden heeft goedgekeurd. Het is de bedoeling dat de deelnemers inspiratie geven én krijgen om verder werk te maken van ‘Sustainable Development Goals’. Zo bouwen we samen aan een meer coöperatieve en duurzame wereld. Praktische info over deze activiteit vind je verder in deze Nieuwsbrief.

Met coöperatieve groeten,

Matthieu Vanhove Voorzitter

 

Zoeken

Newsletter